
Малын бие махбодод шимэгчлэн амьдарч, шим тэжээлийг нь сорж, дархлааг сулруулдаг амьд биет юм. Тэдгээр нь:
• Гадаад паразитууд /экто/ – хачиг, бөөс, бэтэг, ялаа, ширх
• Дотоод паразитууд /эндо/– шимэгч нэг эстэн, элэг, уушги, гэдэсний шимэгч хорхойнууд
Шимэгч хорхойн өндөгний төрлүүд:
Нэг бүрхүүлтэй (thin-shelled) – эмзэг, хурдан мууддаг
• Хоёр бүрхүүлтэй (thick-shelled) – байгальд тэсвэртэй, илүү удаан амьдрах чадвартай Туулгалтын арга хэмжээнд малаа хамруулах тохиромжтой хугацаа: • Хавар (IV-V сар) – өвлийн дараах шимэгчийн дахин идэвхжил эхлэхээс өмнө.
• Намар (IX-X сар) – өвөлд орохоос өмнө шимэгчийг хянах.
Туулгалтын бэлдмэлийг сонгон хэрэглэхэд анхаарах зүйлс:
• Малын нас, жин, төрлөөс шалтгаалан тунг зөв тооцоолох.
• Малын биед дасал болохоос сэргийлэн тухайн шимэгч хорхойд үйлчлэх зөв туулгалтын бодис хэрэглэх.
• Бүх малд нэгэн зэрэг туулга өгөх. Шимэгч хорхойг оношлох, сэргийлэх:
• Малын цусны шинжилгээ, баасны шинжилгээ хийлгэх.
• Байгаль, бэлчээрийн эрүүл ахуйг хангах.
• Угаалга, туулга, боловсруулалтыг малын эмчийн хяналтад хийлгэх.
🦠Хашаа хороо, өтөг бууц зэргийг цэвэрлэн, халдваргүйжүүлэлт хийх. ✍️ Иймд малчид та бүхэн хуулиар хүлээсэн үүргээ ухамсарлан малаа тогтмол угаалга, туулга, боловсруулалтад хамруулаарай!!!